Без рубрики

Європейські методи для аналізу якості поверхневих вод та обмін досвідом – у Слов’янську триває тренінг для спеціалістів лабораторій Держводагентства

Протягом 27-31 липня у Слов’янську фахівці та фахівчині лабораторій моніторингу вод Західного, Східного та Північного регіонів набиратимуться нових знань та практичних навичок для роботи на сучасному лабораторному обладнанні.

П’ятиденний тренінг «Сучасні методи газової хроматографії для аналізу якості води» проходить на приладовій базі оновленої лабораторії моніторингу вод Східного регіону Сіверсько-Донецьке басейнове управління водних ресурсів.

Зокрема, з моніторгистами своїми знаннями й практичним досвідом протягом тижня ділитиметься експерт проєкту ОБСЄ – науковий спеціаліст та хімік-практик Павло Алейнов.

Такі заходи, у першу чергу, сприятимуть обміну досвідом, удосконаленню фахового рівня лаборантів, налагодженню практичної співпраці між спеціалістами та уніфікації підходів вимірювання у застосуванні методів газової хроматографії.

Нагадаємо, що в рамках впровадження Водної рамкової директиви ЄС та забезпечення контролю якості води відповідно до європейських стандартів моніторинг масивів поверхневих вод є однією із пріоритетних цілей Держводагентства – 2020. На сьогодні визначено  4️  базові лабораторії для впровадження такого моніторингу вод, зокрема у Вишгороді, Івано-Франківську, Слов’янську та Одесі.

Лабораторія в Івано-Франківську укомплектована сучасним високоточним обладнанням та здійснює вимірювання відповідно до європейських норм. Щодо лабораторій у Слов’янську та Вишгороді, то процес їх створення перебуває в активній фазі. Лабораторію в Одесі маємо запустити до кінця 2020 року.

Тренінг проходить за сприяння Держводагентства у рамках нового проєкту Координатора проєктів ОБСЄ в Україні «Зміцнення спроможності для моніторингу та управління водними ресурсами на сході України».