Новини

Триває тренінг з вимірювання забруднюючих речовин

Триває четвертий день п’ятиденного навчального тренінгу з вимірювання забруднюючих речовин у воді методам газової хроматографії ⚗️

Тренінг проходить на базі лабораторії Сіверсько-Донецького БУВР (м. Слов’янськ Донецької області) та був спеціально розроблений для фахівців лабораторій водогосподарських організацій в рамках реалізації проєкту ОБСЄ в Україні «Зміцнення спроможності для моніторингу та управління водними ресурсами на сході України».

Враховуючи те, що у другому півріччі 2020 року на базі БУВР річок Причорномор’я та нижнього Дунаю буде створено сучасну лабораторію моніторингу вод південного регіону України, фахівці БУВР річок Причорномор’я та нижнього Дунаю взяли активну участь у навчальному процесі.

Нагадаємо, що в Україні з 2019 року запроваджено нову систему моніторингу поверхневих вод відповідно до вимог Водної Рамкової Директиви.

Нова система моніторингу поверхневих вод передбачає визначення розширеного списку біологічних, гідроморфологічних, хімічних і фізико-хімічних показників для моніторингу якості води, що, в свою чергу, дозволить досліджувати водойми за новими європейськими стандартами, а саме:
Збільшити кількість та якість досліджувальних проб води;
Розширити перелік забруднюючих речовин (аналіз більш ніж 300 видів пестицидів та забруднюючих речовин);
Збільшити кількість досліджуваних елементів у ґрунтах;
Виявляти забруднюючі речовини у наднизьких концентраціях;
Співпрацювати з міжнародними фондами та іноземними лабораторіями;
Забезпечити наявність і відкритість повної інформації про стан водних масивів та басейнів річок загалом.

Це все дасть можливість діагностувати реальні загрози для водойм України та на підставі отриманих даних ухвалювати ефективніші управлінські рішення.