Новини

Робочий візит до водосховища Катлабух

Сьгодні представники БУВР річок Причорномор’я та нижнього Дунаю, разом з заступником голови Одеської обласної ради та керівником Ізмаїльської УВГ з робочим візитом відвідали водосховище Катлабух.
💬Нагадаємо, що в березні цього року було розпочато примусове наповнення водосховища, у зв’язку з критично низьким рівнем водойми.
Протягом 4х місяців головна насосна станція Суворовської зрошувальної системи Ізмаїльського району качала воду з річки Дунай у майже пересохле водосховище, результатом чого стало підніття рівня водойми на 40 см (0,75 -1.08 мБс).
В результаті сильного випаровування та забору води на полив рівень водойми різко падає і вже після закінчення підкачки впав на 7 см.
Уникнути екологічної та соціальної катастрофи вдалося завдяки спільній роботі місцевої, обласної , державної влади та водогосподарських організацій.
7 населених пунктів і майже 15 000 місцевих мешканців тепер мають змогу використовувати воду з Катлабуха для господарсько-побутових потреб та поливу.
Також в рамках робочого візиту представники влади та преса завітали на насосну станцію НСП 2, яка подає воду безпосередньо на поля, де вручили нагороду Кабінету Міністрів України старшому мотористу Єфімову Василю Васильовичу, який працює на насосній станції з 1975 року і зарекомендував себе професіоналом своєї справи та працьовитим, наполегливим фахівцем
Логічним кроком, після відвідування насосної станції, було відвідування поля, яке зрошується за допомогою даної НС.
При розмові з місцем фермером, агрономом ФГ “Агро-Голд”, стало чітко зрозуміло, що результат його праці прямим чином залежить від поливу. Для порівняння фермер показав сусіднє поле, де від врожаю не залишилось і сліду – все посохло.
Далі, для оцінки ситуації, яка склалася на водосховищі Катлабух через низькі рівні води Дунаю та замулені підвідні канали, було відвідано канал “Громадський” задля оцінки обсягу необхідних робіт по збільшенню пропускної здатності каналу
Незважаючи на нестерпну жару та втому, учасники робочої поїздки залишились задоволені отриманим результатом. Місцеві мешканці кажуть, що поповнення водойми повернуло цю територію до життя і вони безмежно вдячні усім причетним. А що може бути кращим за щире людське “дякую”?!