Новини

Про поповнення озера Катлабух

У зв’язку з глобальною зміною клімату  цього року  через практичну відсутність паводку на річці Дунай підйому рівнів води річки не спостерігався, через що унеможливлювалось проведення водообмінних заходів у придунайських озерах.

Отже, так само як і в 2020 році стан озера Катлабух залишався критичним через низькі рівні води і як наслідок підвищену мінералізацію. Не зважаючи на воєнний стан в Україні, Держводагентством України, розроблено ряд організаційних заходів по покращенню стану озера Катлабух та  було виділено необхідний обсяг коштів для проведення примусового поповнення озера Катлабух у поточному році.

10.05.2022 року для забезпечення водою 6 населених пунктів Ізмаїльського району, які розташовані навколо озера Катлабух, та сільськогосподарських виробників поливною водою для поливу зрошувальних земель була запущена насосна станція Ізмаїльського УВГ на поповнення озера Катлабух Дунайською водою.

Отриманим бюджетним фінансуванням БУВР річок Причорномор’я та нижнього Дунаю забезпечило Ізмаїльське УВГ коштами для  щодобового поповнення озера Катлабух більше ніж на 600 тис. м3. Роботи по примусовому заповненню триватимуть до його поповнення більш як на 30 млн м3.

В.о. начальника БУВР річок Причорномор’я та нижнього Дунаю Олегом Чижиком разом з заступником начальника управління Іваном Кічуком, начальником відділу управління з інфраструктурою Віктором Валюхом, начальником Ізмаїльського УВР Опанасом Жечковим та начальником експлуатаційної дільниці Ізмаїльського управління було проведено ряд організаційних заходів щодо безперебійної роботи насосної станції та гідротехнічних споруд стосовно примусової водоподачі з р. Дунай в озеро Катлабух.

Цього ж дня в.о. начальника БУВР та спеціалістами було оглянуто виконання заходів Кілійським УВГ щодо проведення водообміну та заповнення джерел зрошення Татарбунарського тракту водоподачі.

Так, на 11. 05.2022 року проводиться поповнення прісною водою Дмитрівського водосховища (третього водосховища по каскаду Татарбунарського тракту), яке забезпечує водоподачу на три насосні станції НС-6, НС-7 та НС-8.