Новини

Про взаємодію і обмін інформацією водогосподарського характеру

Ефективна взаємодія центральних органів виконавчої влади неможлива без невідкладного і надійного обміну інформацією, що потребує впровадження сучасних інформаційних технологій.
За координації заступників Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Романа Шахматенко та Михайла Хорєва відбулася робоча зустріч очільників Держводагентства Валентина Шліхти та Держекоінспекції Андрія Мальованого, у ході якої було визначено основні напрямки взаємодії двох відомств, зокрема:
 взаємна координація дозвільної процедури при оформленні спецводокористування;
обмін інформацією щодо стану водних ресурсів.
Для цього вже створено автоматизовані системи: Портал електронних послуг Держводагентства та Геопортал водні ресурси України (Державний водний кадастр: облік поверхневих водних об’єктів)
Ці достатньо нові електронні послуги спрощують дозвільну процедуру не тільки для водокористувачів, а й для кожного учасника процесу та детально
інформують як про водойми України, так і про користування ними.
На базі цих інформаційних платформ, доступність та публічність яких – 24/7 широке коло громадськості має реальну можливість відслідковувати всю актуальну інформацію про дозвільну діяльність Держводагентства та у режимі онлайн не тільки бачити, а і користуватись відомостями про водні об’єкти України.
Завдяки автоматизації процесу видачі дозволів на спецводокористування виключено безпосередній контакт з чиновником та мінімізовано суб’єктивні фактори, які можуть виникнути у процесі видачі дозволу.
Результатом робочої зустрічі стало узгодження намірів створити дієву платформу для обміну інформацією водогосподарського характеру в частині спецводокористування та стану водних ресурсів загалом. Це дасть змогу забезпечити виконання у повній мірі водокористувачами вимог, передбачених дозволами на спецводокористування.
Тож, вчасна та дієва взаємодія водогосподарників та екоінспекторів дає реальне підґрунтя для налагодження, розвитку та виведення на істотно новий рівень процесу видачі дозволів на спецводокористування, прозорість та підзвітність цього процесу.