Новини

Примусове поповнення водойми Китай

Сьогодні, 25 серпня, відбулася знакова подія для мешканців Кілійського і Ізмаїльського районів для яких водосховище Китай є єдим джерелом прісної води, яку люди використовують для господарсько-побутових потреб та зрошення.

Враховуючи значний період (понад рік) катастрофічно низьких рівнів води у водосховищі та неможливість заповнення водойми самопливом, через низький рівень річки Дунай, сьогодні було розпочато примусове поповнення водойми Китай за допомогою насосної станції Кілійського міжрайонного управління водного господарства.

Нагадаємо, що з весни цього року питання по необхідності примусового заповнення водосховища неодноразово порушувалось місцевими мешканцями і депутатами місцевих громад.

Неодноразово до БУВР рiчок Причорномор’я та нижнього Дунаю надходили звернення від місцевих громад, та від депутатського корпусу обласної ради, щодо необхідності примусового поповнення, для запобігання економічної, екологічної та соціальної напруги в регіоні, через відсутність іншого джерела водозабезпечення майже для 16 тисяч місцевого населення.

Враховуючи складну гідрологічну ситуацію БУВР разом з Одеською обласною державною адміністрацією звертались до Держводагенства та профільного міністерства щодо виділення додаткового фінансування для поповнення Китаю насосною станцією.

Як результат, кошти у обсязі 1.1 млн.грн Держводагенством були виділені. Але враховуючи, що востаннє у водосховище закачувалась вода у 2007 році, потрібно було провести роботи з технічної підготовки до запуску.
Здійснивши всі необхідні заходи 25 серпня відбувся запуск двох агрегатів НС-3 Кілійського міжрайонного управління водного господарства, за допомогою яких розпочато поповнення водосховища Китай.

Під час заходу Максим Куций, голова Одеської обласної державної адміністрації, наголосив на великій соціальній складовій роботи водогосподарників, особливо в умовах маловоддя цього року.
Разом з цим Вадим Шкарівський, перший заступник голови Одеської обласної ради, зазначив що складний період, який переживають аграрії Одещини у зв’язку з посухою, ще більше дав зрозуміти владі важливість конструктивної комунікації та спільної роботи для задоволення потреб аграріїв та місцевого населення водними ресурсами.

В свою чергу начальник БУВР рiчок Причорномор’я та нижнього Дунаю Лiлiя Гричулевич, подякувала Держводагентству і Міндовкілля за фінансову підтримку та звернула увагу на необхідність консолідації зусиль на всіх рівнях влади для сталого забезпечення потреб населення та галузей економіки водними ресурсами. Адже існуюча інфраструктура водогосподарського комплексу морально і фізично застаріла, тому потребує реконструкції і відновлення.

Про насосну станцію та про технічні особливості тракту подачі води у водосховище Китай присутнім розповів начальник Кілійського міжрайонного управління водного господарства Сергій Просяник.
Нагадаємо, що водосховище Китай розташоване на території Кілійського та Ізмаїльського району Одеської області, належить до прісноводних водосховищ. Площа водосховища Китай складає 6000 га. Сьогодні фактичний рівень водосховища знаходиться на мінімальних відмітках. Незначне самопливне наповнення водосховища дунайською водою (у березні та червні–липні) не забезпечило підняття рівня до відповідних відміток. Воду з водосховища Китай використовують 16 тисяч мешканців сіл Кілійського району: Василівка, Червоний Яр, Фурманівка, Новоселівка, Старі Трояни, Приозерне та двох сіл Ізмаїльського району: Камишівка та Муравлівка.