Новини

Поступово завершується поливна кампанія на півдні Одещини!

Незважаючи на те, що триває вже другий місяць осені, водогосподарські організації Одещини продовжують подавати воду на поля.

Цього року Одещина, як ніколи, відчула на собі наслідки зміни клімату. Важлива роль зрошення для Одеської області, яка розташована у зоні ризикованого землеробства, очевидна.

 Забезпечення аграріїв Одещини водними ресурсами цього року було одним з пріоритетних завдань Басейнового управління водних ресурсів річок Причорномор’я та нижнього Дунаю. А завдяки значній підтримці Держводагенства, яке знаходить можливість фінансувати дороговартісні процеси водообміну та поповнення водосховищ шляхом  багатоступеневої перекачки води, водокористувачі  мали можливість стабільно поливати свої поля та сади. Аграрії, які працюють в зоні зрошення, отримали в цьому році з боку Держводагентства значну фінансову підтримку. Завдяки додатковому фінансуванню в обсязі 25 млн.грн з держбюджету протягом зрошувального сезону проведено водообмін та наповнення водосховищ – джерел зрошення, а також подачу води в комерційні точки водовиділу аграріям.

Слід зазначити, що у  2020 році укладено 280 договорів про надання послуг з подачі води, що на 50% більше, ніж у минулому році.

Станом на 1 жовтня водогосподарськими організаціями Одещини  перекачено 425 млн.м3 води (на 60% більше ніж у минулому році), полито 40,6 тис. га (на 19 % більше, ніж у  минулому році),  та виконано 156   тис. га гектарополивів (у минулому році за аналогічний період – 108 тисяч гектарополивів, тобто на 44% більше ніж у минулому).  В розрізі річкових басейнів полито: 26,3 тис. га у басейні р. Дунай та 14,3 тис. га у басейні р. Дністер.

Аналіз поливу по сільгоспкультурах показав, що у 2020 році у порівнянні з 2019 роком зросли площі поливу овочів, кормових та технічних  культур; по зернових культурах, багаторічних насадженнях площі поливу залишились орієнтовно на рівні минулого року.

Запланована площа осінньої вологозарядки становить 1,8 тис. га.  Станом на 1 жовтня 2020 року проведена вологозарядка на площі 6,2 тис. га, що майже у три рази більше за аналогічний період минулого року.

На жаль, на сьогодні весь меліоративний фонд області потребує значної реконструкції, бо обладнання, трубопроводи, гідротехнічні споруди, збудовані ще у 50-х роках минулого століття технічно та морально застаріли. І навіть в таких умовах з минулого року збільшується кількість насосних станцій, які подають воду на зрошення. Так, у минулому році працювало 85 насосних станцій на зрошення, а в поточному році – 90 насосних станцій.

Ситуація останніх років свідчить про те, що забезпечити гідні врожаї на наступний рік у нашому краї можливо лише шляхом  гідрорегуляції, так як більшість сільськогосподарських земель в зоні ризикованого зрошення потребують додаткового поливу.

Саме зрошення дозволить аграріям Одещини, незалежно від погодних умов, забезпечувати стабільні врожаї або, навіть, підвищувати врожайність сільськогосподарських культур.