Новини

Порятунок басейну Куяльницького лиману

17 серпня в стінах обласної ради відбулася робоча нарада, на якій представники ОДА та обласної ради обговорили кроки щодо вирішення багаторічних проблем водних ресурсів басейну Куяльницького лиману – нашого лікувального курорту. Це і необхідність постійного наукового моніторингу гідрологічного стану лиману, і термінове наповнення лиману прісною водою (на яке потрібні чималі кошти), і роздамбування і розчищення річки Великий Куяльник, яка є одним з джерел наповнення лиману водою і на сьогоднішній день задамбована місцевими жителями.
Ще в жовтні 2019 року було затверджено Регіональну програму збереження і відновлення водних ресурсів у басейні Куяльницького лиману на 2019-2023 роки, в яку було закладено фінансування в обсязі 555 млн 677 тис. 849 грн. У 2019-2020 роках програма не фінансувалася і вже в рамках Регіональної комплексної програми з охорони навколишнього середовища на 2020-2021 роки в обласному бюджеті передбачено 641 тис. 566 грн витрат на комплексне обстеження з розробкою інженерних рішень по ренатуралізації гідрологічного стану річки Великий Куяльник з виготовленням проектної документації.
Вже на наступному тижні буде проведено більш розширену нараду із залученням наукових співробітників, представників міста Одеса, Інфоксводоканала, місцевої адміністрації, районних і сільських рад.