Новини

Позачергове засідання Басейнової ради річок Причорномор’я.

13 листопада відбулось позачергове засідання Басейнової ради річок Причорномор’я.
Виїзне засідання відбулось за ініціативи представників органів місцевої влади та водокористувачів Березівського району і було присвячене напрацюванню шляхів вирішення проблем однієї з найбільших річок цього басейну – річці Тилігул, яка є основним джерелом живлення Тилігульського лиману. Перед он-лайн засіданням члени басейнової ради, запрошені та представники місцевої влади ознайомились з діяльністю Тилігульського регіонального ландшафтного парку в Одеській області.
Також пепед засіданням учасники басейнової ради відвідали проблемні ділянки річки Тилігул з характерними для річок Причорномор’я порушеннями господарської діяльності на водних об’єктах та водоохоронних зонах.
Після огляду річки Тилігул було проведено онлайн засідання Басейнової ради річок Причорномор’я, де представлені:
– результати обстеження водних об’єктів у басейні річки Тилігул, проведені спеціалістами БУВР річок Причорномор’я та нижнього Дунаю та Одеського державного екологічного університету;
– рекомендації щодо можливих заходів з ренатуралізації річки Тилігул з урахуванням наслідків зміни клімату та вимог Водної рамкової директиви.
Представник Державної екологічної інспекції в Одеській області поінформувала присутніх про основні порушення природоохоронного законодавства, зафіксовані в басейні річки Тилігул: самовільне будівництво дамб, гребель, ставків у руслі р. Тилігул; самовільне видобування корисних копалин в заплаві р. Тилігул; скид недостатньо-очищених стічних вод у водні об’єкти.
Під час засідання було зазначено, що основними чинниками впливу на стан річки є:
– скиди у річку забруднюючих речовин (Подільськводоканал, Ананьївводоканал, комунальне підприємство смт.Березівка);
– велика кількість штучних споруд, які призводять до зарегулювання стоку та обміління р. Тилігул;
– розорювання заплав річок та прибережних захисних смуг;
– влаштування копанок для самовільного поливу присадибних ділянок місцевих мешканців.
В результаті обговорення членами басейнової ради було вирішено рекомендувати місцевим органам влади:
– організувати проведення комплексного обстеження басейну річки Тилігул з визначенням особливостей гідрологічного режиму всієї річки, як єдиної системи, із залученням відповідних профільних фахівців,
– організувати розробку техніко-економічного обґрунтування по відновленню гідрологічного стану всієї річки з визначенням етапності та черговості проведення робіт;
– під час розробки містобудівної документації з планування території на регіональному або місцевому рівні враховувати вимоги Водного та Земельного кодексів України стосовно встановлених законами меж прибережних захисних смуг та водоохоронних зон;
– встановити спеціальні водоохоронні знаки з інформацією про річку та ПЗС.
Враховуючи необхідність актуалізації паспортних даних по басейну річки Тилігул вирішено клопотати перед Одеською обласною радою та Одеською обласною державною адміністрацією про фінансування з обласного бюджету робіт по коригуванню паспорту річки Тилігул.
Разом з цим прийнято рішення звернутись до Кабінету Міністрів України з пропозицією щодо посилення адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення вимог природоохоронного законодавства в частині охорони та раціонального використання водних ресурсів.