Без рубрики, Новини

Питання відновлення зрошення в регіоні потребує нагальної уваги!

10 вересня  2021 року на Одещині відбулась Всеукраїнська робоча нарада за участю Голови Одеської облдержадміністрації Сергія Гриневецького, Міністра аграрної політики та продовольства України Романа Лещенка та його І-го заступника Tapacа Висоцького.
Пан Сергій зазначив, що розвиток системи зрошення для регіону є життєво необхідним. Адже це зробить можливим перетворення зони ризикованого землеробства у територію збільшення врожаїв. Він також підкреслив, що над реалізацією Стратегії з розвитку зрошення на Одещині із залученням широкого кола фахівців цієї галузі активно прцюють.
«Через агрокліматичні умови півдня, які змінюються дедалі глобальніше у негативному розумінні, вже сьогодні потрібно негайно реанімувати та відроджувати системи зрошення» – підкреслив Сергій Гринивецький.
Керівник Одещини нагадав, що зрошувані землі, а це 226,8 тисяч гектар, які розташовані в області, займають близько 11% сільгоспугідь області та забезпечували виробництво більш як 40% кормів, 80% овочів, 100% рисуі понад 20% зернових культур від всієї отриманої валової сільгосппродукції області. На жаль, з 1993 року будівництво та реконструкція меліоративних систем через відсутність фінансування призупинено. На сьогодні більше як 50 років системи відпрацювали на площі 54 тисячі га; більше як 40 років – на площі 88 тисяч га; більше як 30 років – 84 тисячі га.
Зазначена проблема, додав керівник області, відповідно до сучасного стану державних меліоративних систем негативно відбивається й у соціальному плані, бо всі ці землі знаходяться у власності людей та вважаються поливними, але використовуються як суходільні, що знижують доходи у 3 – 4 рази.