Новини

Онлайн зустріч робочої Групи по проблемах річки Дунай

Продовження карантину щодо запобігання розповсюдженню COVID-19 внесло корективи у формат проведення зустрічі робочої Групи по проблемах річки Дунай в рамках виконання Угоди між Урядом України та Урядом Румунії про співробітництво в галузі водного господарства на прикордонних водах. 8-9 грудня відбулась робоча зустріч, яка була проведена відповідно до робочої Програми на 2020 рік, затвердженої під час ХІ-ї наради Уповноважених з реалізації Угоди між Урядом України та Урядом Румунії про співробітництво в галузі водного господарства на прикордонних водах.

Керівник робочої Групи по проблемах річки Дунай, Лілія Гричулевич, у вітальному слові зазначила, що Україна належним чином виконує свої міжнародні зобов’язання, зокрема, у сфері охорони навколишнього природного середовища, та прагне до подальшого поглиблення розвитку співробітництва з Румунією, а також акцентувала увагу на тому факті, що маловоддя, яке спостерігається другий рік поспіль в басейні нижнього Дунаю, значно впливає на забезпечення водними ресурсами Українського Придунав’я: питне водопостачання, зрошення, комунально-побутові потреби та інше, тому робота цієї робочої Групи набуває надзвичайно важливого значення для української сторони.

Під час зустрічі Українською та Румунською Сторонами було проаналізовано виконання Протоколу зустрічі Робочої Групи по проблемах річки Дунай від 31.10.2019 року (м. Тульча, Румунія) та протоколу Уповноважених Урядів обох Сторін від 12.12.2019 (м. Сучава, Румунія) . Зокрема, основна увага була зосереджена на аналізі гідрологічних даних, стану протиповеневих споруд, стану виконання програми моніторингу якості води та здійснення спільних відборів проб води, передбачених Регламентом взаємодії України та Румунії.

Українські та Румунські Сторони представили дані щодо виконання діючих Регламентів співробітництва за 2019 рік. Одним з питань, що були обговорені під час зустрічі, було питання посилення співпраці представників лабораторій України та Румунії для узгодження методик оцінки якості води. Також під час робочої зустрічі було узгоджено проєкт робочої програми робочої Групи на 2021 рік, який буде надано Уповноваженим двох сторін на затвердження.

9 грудня, після узгодження всіх пропозицій і зауважень з обох Сторін, керівник робочої Групи по проблемах річки Дунай, начальник БУВР річок Причорномор’я та нижнього Дунаю Лілія Гричулевич та керівник робочої Групи по проблемах ріки Дунай, директор Департаменту європейського інтегрованого управління водними ресурсами, Національна Адміністрація «Води Румунії», Олена Цукіу, підписали протокол зустрічі робочої Групи по проблемах річки Дунай.