Новини

Онлайн зустріч Робочої групи по проблемам річки Дунай

Відповідно до робочої Програми на 2022 рік для виконання завдань, передбачених у спільно діючих Регламентах співробітництва для реалізації положень Угоди між Урядом України та Урядом Румунії про співробітництво в галузі водного господарства на прикордонних водах (підписано в м. Галац, 30 вересня 1997), за пропозицією Української сторони в період 19-20 грудня 2022 року відбулася онлайн зустріч Робочої групи по проблемам річки Дунай.

Координатори обох Сторін разом з експертами проаналізували роботу Робочої групи протягом 2020 та 2021 років, у тому числі виконання положень трьох чинних Регламентів про співпрацю, а саме:

  • Регламент українсько-румунського співробітництва з питань захисту від паводків та льодових явищ на водотоках та внутрішніх водах;
  • Регламент українсько-румунського співробітництва по обміну гідрологічними та метеорологічними даними;
  • Регламент українсько-румунського співробітництва з оцінки якості прикордонних вод та заходи, що вживаються при надзвичайних забрудненнях, яких неможливо уникнути на прикордонних водотоках.

Координатори Робочої групи з проблем річки Дунай встановили, що із засідання Робочої групи з проблем річки Дунай (9 грудня 2020 року) і до цього часу не було жодного аварійного забруднення з транскордонним впливом.

Сторони домовилися на наступній зустрічі гармонізувати національні заходи, що вживаються при надзвичайних забрудненнях на прикордонних водотоках.

Під час зустрічі експерти Сторін обговорили та погодили типовий протокол проведення спільних дій по відбору проб води в прикордонній зоні. Координатори Робочої групи затверджують модель Протоколу, яка використовуватиметься експертами в рамках двосторонньої співпраці під час спільних дій із відбору проб, які відбуватимуться в майбутньому.

Сторони обговорили та погодили пропозицію програми роботи на 2023 рік щодо робочої групи з проблем річки Дунай, яку буде подано на затвердження Уповноваженим Урядів обох сторін.

При реалізації програми роботи на 2023 рік щодо робочої групи з проблем річки Дунай буде враховано ситуацію, що склалася внаслідок загарбницької війни російської федерації проти України.

Сторони вперше досягли домовленості щодо співпраці у визначенні джерел фінансування через європейські програми для спільних проєктів протипаводкового захисту на транскордонній ділянці річки Дунай.

Зустріч пройшла у теплій, дружній обстановці та дуже продуктивно завдяки підготовці та попередньому обміну даними спостережень.