Новини

Новорічні дива трапляються навіть в сфері державного управління – перша партія обладнання для Лабораторії моніторингу вод Південного регіону вже в Одесі!

Сучасне обладнання Лабораторії моніторингу вод Південного регіону дасть можливість вже в наступному році здійснювати моніторинг якості поверхневих вод за новими європейськими стандартами.

В останні дні 2020 року, напередодні новорічних свят, за рахунок державного фонду розвитку водного господарства придбано обладнання для Лабораторії моніторингу вод Південного регіону.

Зазначимо, що ремонт лабораторного приміщення, лабораторні меблі, дороговартісні хімічні реагенти та газовий хроматограф з часопролітним мас-детектором ГХ-МС були закуплені виключно за кошти державного бюджету, адже європейські стандарти моніторингу якості вод є однією із ключових цілей Програми дій Уряду України.

Безперечно, гордістю нашої лабораторії є газовий хроматограф з часопролітним мас-детектором ГХ-МС. Цей прилад дає змогу вимірювати 36 показників з 45  пріоритетних показників, затверджених наказом Мінприроди України від 06.02.2017 р. № 45 “Про затвердження Переліку забруднюючих речовин для визначення хімічного стану масивів поверхневих і підземних вод та екологічного потенціалу штучного або істотно зміненого масиву поверхневих вод”. Разом з цим, прилад дозволить збільшити кількість досліджуваних проб води, розширити перелік досліджень забруднюючих речовин (аналіз більш ніж 300 видів пестицидів та інших забруднюючих речовин), а також проводити скринінг води та виявляти забруднюючі речовини у наднизьких концентраціях.  Це допоможе отримати більше інформації про стан водних об’єктів (зокрема, відстеження змін якості води для розробки Плану управління річковими басейнами).

Також необхідно зазначити, що стандартні методи дослідження, переважно, орієнтовані на виявлення обмеженого числа шкідливих речовин. Але дослідження якості води на Газовому хроматографі з часопролітним детектором дає можливість окрім заявлених забруднюючих речовин виявити ще десятки/сотні інших компонентів, частина з яких може бути шкідливою та небезпечною. Саме цей прилад може якісно вказати на все, що є в досліджуваній пробі, навіть на те, чого бачити не хотілося б. При аналізі стійких органічних забруднювачів (POPs) – це стає достатньо важливим.

Отже, нове обладнання значно розширить функціональні можливості басейнової лабораторії і дасть змогу виконувати вимірювання за суттєво збільшеним переліком забруднюючих речовин, включно зі специфічними для басейну р. Дунай (суббасейн нижнього Дунаю), річок Причорномор’я, р. Південний Буг, р. Дніпра (суббасейн нижнього Дніпра) та нижнього Дністра.

Раніше оцінка якості води проводилась за показниками, які не враховували сучасні виклики та антропогенні впливи на стан вод. Але тепер можливо впевнено стверджувати, що з новим сучасним обладнанням ситуація з оцінкою якості вод докорінно зміниться. А дослідження водойм за новими європейськими стандартами – це можливість діагностувати реальні загрози для наших водойм та розробити якісні і дієві Плани управління басейнами річок.

Але по переду ще багато кропіткої роботи:

У І кварталі 2021 року у Лабораторії моніторингу вод Південного регіону необхідно здійснити монтаж і наладку лабораторного обладнання.  

Лабораторія моніторингу вод Південного регіону має пройти акредитацію відповідно до європейських стандартів ISO 17025, що є підтвердженням достовірності результатів вимірювань.

У 2021-2022 роках необхідно придбати мас-спектрометр з індуктивно-зв’язаною плазмою (дасть можливість вимірювати більше 60 показників, зокрема,  забезпечить визначення важких металів (кадмій, свинець, ртуть, нікель та їх сполук) та систему ультрависокоефективної рідинної хроматографії з трьохквадрупольним мас-детектором, яка забезпечить визначення від п’яти показників з переліку пріоритетних (загалом вимірює 300 показників) з 45 наказу Мінприроди України від 06.02.2017 р.

Також необхідно провести скринінг забруднюючих речовин для басейну річок Причорномор’я та для суббасейну нижнього Дунаю. Ці дослідження вкрай необхідні для сучасної діагностики стану водойм відповідно до Водної рамкової Директиви ЄС і формування чітких заходів з відновлення найбільшого багатства – водних ресурсів! 

З концепцією створення Лабораторії моніторингу вод Південного регіону можна ознайомитись тут:

https://oouvr.gov.ua/wp-content/uploads/2021/01/Лабораторія-концепція.pdf

Цей передноворічний пост про надважливу подію для водного сектору південної України став можливий завдяки значній підтримці в створенні й оснащенні лабораторії Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів  та особисто Міністра Романа Абрамовського і його заступників Ірини Ставчук та Михайла Хорєва, Держводагентства та особисто Валентина Шліхти, великої армії еко-консультантів та експертів і особливо – еко-журналіста Олега Листопада, а також завдяки співробітникам Басейнового управління водних ресурсів річок Причорномор’я та нижнього Дунаю, які зробили величезну (нікому не помітну) роботу, але дуже важливу роботу  з організації створення лабораторії!

 

Отже, 2020 рік завершується позитивно, а всіх, кому не байдужа доля наших водних ресурсів – із радістю будемо бачити на урочистому відкритті лабораторії моніторингу вод Південного регіону у 2021 році!

#МоніторингВод

#Міндовкілля

#Держводагентство

#БУВР_річокПричорноморя_нижньогоДунаю