Новини

Науково-технічна нарада з питань охорони навколишнього середовища

Сьогодні, 19.02.2020 року фахівці БУВР річок Причорномор’я та нижнього Дунаю з начальником Лілією Гричулевич прийняли участь в засіданні науково-технічної ради з питань охорони навколишнього природного середовища, моніторингу довкілля реалізації регіональних програм області та сталого розвитку в регіоні.
В своєму виступі пані Лілія зазначила, що питання подальшої експлуатації Сасикського водосховища розлядались не одноразово, і БУВР річок Причорномор’я та нижнього Дунаю оснвним завданням якого є реалізація державної політики у сфері управління, використання та відтворення поверхневих вод в межах певної території, буде реалізовувати еколого-економічно обґрунтоване рішення. Але для прийняття остаточного рішення треба чітко розуміти наслідки для існуючої екосистеми від будь-якого варіанту подальшої експлуатації водосховища.
Також потрібно це питання розглянути на Басейновій раді з прийняттям відповідних рішень. Особливу увагу науково-технічної ради було приділено покращенню екологічного стану Придунайських водосховищ в умовах сучасного маловоддя, в першу чергу водосховиша Катлабух. Під час обговопення було прийнято рішення звернутися до Держводагентства щодо фінансування примусового наповнення водосховища Катлабух до нормального підпертого рівня, що дасть змогу уникнути екологічної катастрофи.
‼️Нагадаємо що на північ від Кілійського гирла Дунаю розташовано 6 придунайських водосховищ. Всі водосховища з’єднується з Дунаєм або його рукавами за допомогою проток та каналів, які значно замулені, а гідротехнічні споруди, які регулюють заповнення водосховищ, внаслідок тривалої експлуатації та агресивної дії води знаходяться в аварійному стані. Тому під час обговорення було прийнято рішення ініціювати з сторони обласної державної адміністрації та обласної ради питання фінансування першочергових заходів інвестиційного проекту по відновленню протипаводкових споруд вздовж української ділянки річки Дунай.
Ці та інші пропозиції по вирішенню питання відновлення гідротехнічних споруд та поліпшення екологічного стану водойм одностайно підтримали всі присутні та перший заступник голови Одеської обласної ради Вадим Шкарівський і заступник голови Одеської ОДА Денис Ванаш.