Новини

Міжнародний день Чорного моря

З нагоди відзначення Міжнародного дня Чорного моря, БУВР річок Причорномор’я та нижнього Дунаю пропонує ознайомитись з науково-популярною книгою “Секрети Чорного моря», яка допоможе читачам ознайомитись з цікавими фактами моря Україний
Над розділами книги працював колектив з майже трьох десятків українських дослідників. Ідейний натхненник виходу цієї збірки – колишній директор інституту морської біології НАН України член-кореспондент НАН України Борис Александров, який трагічно загинув на робочому місті під час страшної пожежі.
«Чому Чорне море – чорне? Чому світиться Чорне море? Воно скоріше мертве чи живе? Чи є в морські коники та кити?
На всі ці питання можна знайти відповіді у цій цікавій книжці, доречі, книга є у вільному доступі за посиланням: http://emblasproject.org/book.
Дійсно, а чому Чорне море -чорне?
Римський географ Помпоній Мела, автор першої географії, ще у 1 ст. до н.е. надав письмові свідчення щодо походження назви Чорного моря.
Він писав, що спочатку грецькі мандрівники називали Чорне море «Скіфським», потім, після неодноразових сутичок з місцевим населенням, його назвали «Негостинним», або грецькою «Понтос Аксінос» («понт» з грецької перекладається як «море»).
Окрім штормових бурь та непрохідних туманів, греки натрапляли на войовничо налаштоване місцеве населення. Недарма на острові Зміїний, що знаходився на шляху грецьких мореплавців, був побудований храм Ахіллу Понтарху («понтарх» – покровитель моря). Тут мореплавці приносили жертви богам, аби їх шлях не зупиняли вороже налаштовані місцеві жителі, наприклад, скіфи або таври.
Пізніше, коли греки довели на практиці, що спілкування з сусідами вигідне, вони змогли переконати місцеве населення і назвали море «Понт Евксінський», що означало вже «Море Гостинне». Таким чином, перша найбільш правдоподібна версія полягає в тому, що назва «чорне» пов’язана із чимось зловісним та негативним.
Древні греки, володіючи писемністю, передали свої секрети римлянам. Решта версій пов’язана суто зі здогадками. Наприклад, існує пояснення, що море назвали «чорним» через окислення металів сірководнем, який вперше був виявлений лише у 1865 році, тобто набагато пізніше усталеної назви. Є припущення, що море так назване через значну глибину, яка надає його водам темне забарвлення. Тут є дивним те, що не менш глибоке Егейське море греки, болгари та турки називали «білим», як, зрештою, і все Середземне море. У Керчі рибу середземноморського походження, наприклад, скумбрію і ставриду, називали «білорибицею» або рибою з Білого моря.
Відтак, можна сказати, що скоріш за все свою назву Чорне море отримало від древніх греків.
Ми вдячні авторам книги “Секрети Чорного моря” за важливі дослідження, цікаві факти і головне, за приверненя уваги громадян, до проблем Чорного моря, та поширеня знань, які зможуть врятувати Головне море країни!
Також ви можете слідкувати за дописами про публікації важливих цфактів у групі Fans of the Black Sea / Фани Чорного моря.