Новини

Міжнародне співробітництво в сучасних умовах

Продовження карантину щодо запобігання розповсюдженню COVID-19 внесло корективи в формат проведення зустрічі українсько-молдавської робочої групи з управління водними ресурсами річки Дунай та річок Причорномор’я, яка відбулася 26 листопада, вперше онлайн.

Дана Робоча група діє в рамках виконання Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Молдова про спільне використання та охорону прикордонних вод.

Під час зустрічі Українською та Молдавською Сторонами було проаналізовано виконання протокольних зустрічей минулого року. Зокрема основна увага була зосереджена на узгодженні Регламенту українсько-молдавської співпраці з моніторингу прикордонних вод та необхідності передачі його на затвердження Уповноваженим Урядів України та Республіки Молдова. Також значна увага була приділена р. Ялпуг. Молдавська Сторона проінформувала, що в останній час органи місцевої влади Гагаузії стали приділяти значну увагу екологічному стану річки Ялпуг: створено Басейновий комітет річки Ялпуг, пропозиції щодо реконструкції очисних споруд внесено до плану розвитку на 2021-2022 роки, посилено моніторинг стану поверхневих вод.

На зустрічі було обговорено виконання Регламенту українсько-молдавської співпраці з моніторингу прикордонних вод, погоджено графік спільного відбору проб води на 2021 рік. Українська та Молдавська Сторони презентували дані по моніторингу прикордонних вод в 2020 році. Українська Сторона представила аналіз стану прикордонних ділянок транскордонних річок, що стало темою для обговорення і планування спільних дій щодо детального вивчення стану транскордонних річок та необхідність реалізації заходів з їх ренатуралізації. На запрошення начальника БУВР річок Причорномор’я та нижнього Дунаю у робочій нараді прийняв участь директор Агентства транскордонного співробітництва «Єврорегіон Нижній Дунай» Сергій Капталан, який проінформував про міжнародні програми, в рамках яких можливо реалізувати проєкти по відновленню малих транскордонних річок, обіцяв допомогти в написанні заявки та наголосив: «Водні ресурси – це наша спільна відповідальність».

Молдавською Стороною повністю підтримана пропозиція Української Сторони щодо спільних проєктів з ренатуралізації малих транскордонних річок.

Сторони домовились про посилення співпраці фахівців Референтної лабораторії Агентства природного середовища (Республіка Молдова) та лаборатории БУВР річок Причорномор’я та нижнього Дунаю (Україна).

Одним з важливих питань порядку денного було обговорення співпраці з прикордонниками обох Сторін при виконанні спільних відборів та інших робіт в межах компетенції. З Української Сторони у нараді приймав участь начальник групи міжнародного співробітництва Білгород-Дністровського прикордонного загону полковник Дущенко Олег Миколайович, який проінформував про повну підтримку та сприяння проведення заходів в рамках виконання міжурядової угоди та порадив Молдавській Стороні додатково попереджувати місцевих прикордонників про проведення заходів в прикордонній смузі.

Усе це знайде відображення в протоколі зустрічі, який підпишуть начальник БУВР річок Причорномор’я та нижнього Дунаю Лілія Гричулевич та керівник молдавської частини робочої групи, Думитру Прока.