Новини

З березня по грудень триває поливний сезон на півдні Одещини

В останні дні поливного сезону 2020 БУВР річок Причорномор’я та нижнього Дунаю організувано прес-тур 🎥на об’єкти водогосподарсько-меліоративного комплексу для висвітлення підсумків роботи водників та аграріїв у період тривалої посухи та низької водності основних джерел зрошення: Дунаю та Дністра.
 
Цього року Одещина, як ніколи, відчула на собі наслідки зміни клімату. Роль зрошення для Одеської області, яка розташована у зоні ризикованого землеробства, очевидна. Забезпечення аграріїв Одещини водними ресурсами цього року було одним з пріоритетних завдань Басейнового управління водних ресурсів річок Причорномор’я та нижнього Дунаю.
Під час прес-туру увагу журналістів було зосереджено на:
– Впливі зміни клімату на водні ресурси та сільськогосподарські угіддя;
– Забезпеченні аграріїв водними ресурсами в критичних умовах посухи і маловоддя;
-Значній державній підтримці аграріїв та перспективах відновлення зрошення на меліоративних землях Одещини;
 -Адаптації до змін клімату шляхом впровадження краплинного зрошення.
 
Завдяки підтримці Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України та Держводагентства аграрії (в зоні меліоративних систем) цього року мали можливість не тільки стабільно поливати свої поля та сади, а й зекономити значні кошти. На потреби аграріїв з державного бюджету у цьому році було виділено 92 млн.грн, що вдвічі більше планових показників початку 2020 року та в три рази більше фінансування попередніх років.
 
Основними джерелами водопостачання на зрошення сільгоспугідь на Одещині є Дунай і Дністер, на яких в цьому році спостерігалось маловоддя. Це привело до критичного зниження рівнів води у Придунайських водосховищах, які є джерелами зрошення та водозабезпечення мешканців Придунав’я.
Вчасне фінансування з державного бюжету дозволило вперше за 20 років примусово поповнити водосховище Катлабух та Китай. Це забезпечило підняття критично низьких рівнів води та покращити її якість. Такі дії забезпечили не тільки аграріїв, а й місцеве населення водою. Адже водосховища Катлабух та Китай є джерелами водозабезпечення понад 30 тис. мешканців Придунав’я. Разом з цим протягом року здійснювалось поповнення Барабойського водосховища, яке забезпечує водою для зрошення Біляївський та Овідіопольський райони, а також промивка водосховищ Татарбунарського тракту для забезпечення якісного водопостачання аграріям.
 
Саме зрошення дозволило аграріям Одещини, незалежно від погодних умов, забезпечувати стабільні врожаї та підготовку сільгоспугідь до роботи у 2021 році. Стабільне водопостачання в умовах критичних посух дав можливість аграріям в достатньому обсязі забезпечити полив сільськогосподарських культур. Аналізуючи политі площі наглядно видно, що у цьому році спостерігається максимальна площа поливу (в га поливах) за останні 20 років. У цьому році полито 164 тис. гектарополивів проти 114 тис.га поливів у минулому році (70%).
 
Звичайно, разом з кратністю поливів зріс також обсяг використаних водних ресурсів: 475 млн. м3 у 2020 році проти – 285 млн. м3 у 2019 році. Разом з цим статистичні дані БУВРу свідчать про повільне, але неухильне збільшення площ, на яких сільгоспвиробники застосовують крапельне зрошення. В цьому році БУВР забезпечив водою для крапельного зрошення майже 10 тис. га – на 6% більше, ніж в 2019-му і майже на 20% більше, ніж у 2018-му.
 
Прес-тур був проведений у трьох локаціях:
– Барабойське водосховище;
– Насосна станція НСП-26 та сільгоспугіддя біля НСП-26 (с.Петродолинське Овідіопольського району Одеської області);
– Виробнича лінія компанії по виготовленню обладнання для краплиннного зрошення (с. Першотравневе Лиманського району).
 
Поливний період 2020 року добігає завершення, вже в перших числах грудня буде завершено поливний сезон 2020, а на зміну йому розпочато підготовку водогосподарсько-меліоративного комплексу до сталого функціонування в осінньо-зимовий період 2020-2021.
 
Завдяки своєму професіоналізму, наполегливості та невтомності водники Одещини протягом звітного періоду забезпечують стабільну роботу систем і об’єктів водогосподарсько-меліоративного комплексу та подачу води аграріями на зрошення.