Новини

Засідання Басейнової ради нижнього Дунаю

З метою вчасного реагування на поточну гідрологічну ситуацію в басейні нижнього Дунаю 1 березня 2021 року в форматі відеоконференції за участі водокористувачів, науковців, членів громадських організацій, представників органів виконавчої влади та місцевого самоврядування відбулося чергове засідання Басейнової ради  нижнього Дунаю.

Про хід виконання інвестиційного проєкту «Забезпечення комплексу заходів від шкідливої дії вод та екологічне оздоровлення української частини нижнього Дунаю» доповідав заступник начальника БУВР річок Причорномор’я та нижнього Дунаю Олег Чижик. Він звернув увагу присутніх, що під час розподілу державних капітальних вкладень між головними розпорядниками бюджетних коштів для реалізації державних інвестиційних проєктів на 2021 рік (протокол засідання Міжвідомчої комісії з питань державних інвестиційних проєктів від 16.11.2020 року) прийнято рішення підтримати розроблення та реалізацію Проєкту без фінансування у 2021 році. В ході гострої дискусії було прийнято рішення розробити Дорожню карту реалізації даного проєкту.

Також було проінформовано, що наразі гідрологічна ситуація на річці Дунай дозволяє здійснювати самопливне наповнення Придунайських водосховищ до нормального підпірного рівня. 10 березня 2021 року в м. Ізмаїл відбудеться засідання Міжвідомчої комісії по узгодженню режимів роботи водосховищ комплексного призначення та водогосподарських систем у суббасейні нижнього Дунаю на весняно-літній період 2021 року.

Окрім того, Басейновою радою обговорювалося й питання відновлення та модернізації меліорації на території Одеської області. На теперішній час водогосподарська система зношена та потребує технічного переоснащення. Під час обговорення даного питання було прийнято рішення при задіяні всіх стейкхолдерів розробити Програму зрошення Одеської області. Крім того,  акцентувалося питання, що для будівництва нових та реконструкції існуючих зрошувальних систем необхідно врахувати вплив кліматичних змін.