Новини

Всесвітній день моніторингу води

Щорічно 18 вересня, починаючи з 2003 року, відзначається Всесвітній день моніторингу води (World Water Monitoring Day).
Це екологічне свято, започатковане з ініціативи американського Фонду чистої води та спрямоване на підвищення обізнаності суспільства про проблеми водних ресурсів планети та участь у захисті від забруднення. Адже від якості води, її складу, залежить здоров’я всього людства.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, половина мешканців нашої планети вживають забруднену воду. Значна кількість хвороб людини пов’язана з незадовільною якістю питної води. Питна вода та її якість істотно впливають на всі фізіологічні та біохімічні процеси, що відбуваються в організмі людини, на стан її здоров’я.
Традиційний захід цього Дня – взяття проб води у різних водоймах нашої планети для оцінки її якості та безпеки для життя людей і живих організмів.
З кожним роком у святкуванні Дня моніторингу води беруть участь все більше людей. За інформацією сайту WWMD, в 2011 році в заходах Дня брали участь 340 тисяч чоловік з 77 країн світу. А сьогодні моніторинг своїх водойм проводять 1,5 мільйона чоловік з 143 країн світу. За допомогою простого набору тестів і дорослі, і діти можуть досліджувати якість прилеглих водойм, включаючи температуру води, її кислотність (pH), прозорість (каламутність).
Адже вода – елемент, це найважливіший природний ресурс нашої планети.
Вода – незамінне джерело у життєвих процесах організму людей, тварин та рослин. Людський організм, як і все живе, не може існувати без живильної вологи. Вимоги до якості води дозволяють убезпечити людей від хвороботворних бактерій і вірусів, тому увага до її якості – важливе завдання кожного жителя планети, яка думає про своє здоров’я і довголіття. І нехай моніторинг якості води стане доброю традицією і для вашої родини.