Водогосподарська обстановка

Водогосподарська та гідрометеорологічна обстановка з 11 по 20 травня 2020 року

За даними Гідрометцентру ЧАМ на території басейну нижнього Дністра протягом минулої декади спостерігалась переважно ясна погода. Температура повітря була від +6,0 ºС до +24,2 ºС.

На р. Дністер в межах Одеської області (водпост № 2 – с. Троїцьке, 44,5 км від гирла  р. Турунчук, водпост Маяки – 15,0 км від гирла р. Дністер, водпост № 1 – 32,5 км від гирла р. Дністер) триває режим низької межені з незначними добовими коливаннями.

Рівень води р. Дністер (Маяки, Одеська обл.) на кінець другої декади травня складав 88 см над „0” поста.

За багаторічними спостереженнями найвищий рівень у травні-місяці на водомірному посту Маяки складає 174 см, а найнижчий – 31 см  над „0” поста.

Фактичний рівень води р. Дністер на водпосту Маяки (15,0 км від гирла               р. Дністер) протягом другої декади знаходився нижче середніх багаторічних показників та коливався в незначній мірі за рахунок згінно-нагінного вітру.

Протягом другої декади травня спостерігалось підняття рівня води у нижньому Дністрі за рахунок збільшення обсягів скидів з Дністровського водосховища, що забезпечило  заповнення водою межиріччя Дністер–Турунчук та, частково, Дністровських плавнів у верхній частині Дністровського лиману. Рівень води у Дністрі піднявся майже  на 1 м, але з 17 травня спостерігається поступове зниження рівнів.

На водпосту Турунчук (44,5 км від гирла р. Дністер) протягом другої декади відмічалися незначні коливання.

За даними Дунайської ГМО на території басейну Дунай протягом минулої декади спостерігалась мінлива хмарність. Температура повітря коливалась в межах від +7,2 ºС до +30,4 ºС. Кількість опадів склала 1-5 мм.

На водпостах Рені, Ізмаїл, Кілія і Вилкове української ділянки р. Дунай на кінець другої декади травня рівні води складали 124, 58, 18 та 4 см над „0” поста відповідно. За багаторічними даними у травні-місяці найвищі рівні на водомірних постах Рені, Ізмаїл, Кілія і Вилкове складають 555, 396, 270 та     171 см, а найнижчі 111, 85, 43 та 39 см над „0” поста відповідно.

Фактичний рівень води р. Дунай на водпосту Рені протягом другої декади знаходився нижче середніх багаторічних показників.

На водпосту Вилкове р. Дунай протягом другої декади відмічалось незначне коливання фактичного рівня води, який є нижчим середніх багаторічних показників.