Новини

Нові дані щодо якості води стали доступними на мапі «Моніторинг та екологічна оцінка водних ресурсів» ресурсу «ЕкоЗагроза» Міндовкілля.

Це стало можливим завдяки оновленню та впровадженню нового механізму передачі даних (API), розробленому співробітниками Держводагентства, за допомогою якого дані моніторингу поверхневих вод, в режимі реального часу, відображаються на інтерактивній карті ресурсу «ЕкоЗагроза».

 Хімічне забруднення водних ресурсів вимагає постійного моніторингу стану водних об’єктів. Моніторинг охоплює забруднювачі поверхневих вод, що викликають найбільше занепокоєння – пестициди, леткі органічні сполуки, поліароматичні вуглеводні, важкі метали, фармацевтичні препарати та промислові забруднювачі.

 Відбір проб та вимірювання цих речовин здійснюється лабораторіями моніторингу вод Держводагентства та вносяться в систему «Моніторинг та екологічна оцінка водних ресурсів України».

 Результати відбору проб, отриманих з понад 540 пунктів діагностичного та операційного моніторингу масивів поверхневих вод та додаткових точок досліджень у випадках аварійного забруднення вод, через прикладний програмний інтерфейс автоматично відвантажуються в базу даних ресурсу «ЕкоЗагроза» Міндовкілля.

Відтак «ЕкоЗагроза» містить показники вимірювань фізико-хімічних, хімічних пріоритетних та басейнових специфічних показників, які є надзвичайно важливими для розуміння якості води.

 Для дослідження впливу воєнних дій на стан водних об’єктів Херсонської області планується проведення вимірювань по додаткових пунктах моніторингу. Отримані дані будуть публічними та доступними.

 На практиці це означає, що кожен користувач отримує відкритий доступ до інформації щодо забруднення та якості води на мапі «Моніторинг та екологічна оцінка водних ресурсів», адже тут відображені дані за широким переліком досліджень – 80 показників.

 Серед них також ті, що передбачені європейськими директивами — Директивою 2000/60/ЄС Європейського Парламенту та Ради та Директивою про стандарти якості навколишнього середовища у галузі водної політики 2008/105/ЄС.

За інформацією Державного агентства водних ресурсів України