Водогосподарська обстановка

Водогосподарська та гідрометеорологічна обстановка з 1 по 10 травня 2020 року

За даними Гідрометцентру ЧАМ на території басейну нижнього Дністра протягом минулої декади спостерігалась ясна погода. Температура повітря була від +1,6 ºС до +29,7 ºС. Кількість опадів склала 5-19 мм.
На р. Дністер в межах Одеської області (водпост №2 – с. Троїцьке, 44,5 км від гирла р. Турунчук, водомірний пост Маяки – 15,0 км від гирла р. Дністер, водпост №1 – 32,5 км від гирла р. Дністер) триває режим низької межені з незначними добовими коливаннями.
На початку травня спостерігається незначне підняття рівня води. З 7 травня розпочато скид води з Дністровського водосховища обсягом від 300 до 700 м3/

с. Такі обсяги скиду дозволяють заповнити водою межиріччя Дністер–Турунчук, а також підвищити рівень води у Дністрі.
У травні місяці за багаторічними спостереженнями найвищий рівень на водомірному посту Маяки складає 174 см, а найнижчий – 31 см над „0” поста.
Фактичний рівень води р. Дністер на водпосту Маяки (15,0 км від гирла р. Дністер) на початку травня знаходився нижче середніх багаторічних показників та коливався за рахунок згінно-нагінного вітру.

На водпосту Турунчук (44,5 км від гирла р. Дністер) на початку травня відмічалися незначні коливання рівня води.

За даними Дунайської ГМО на території басейну Дунай протягом минулої декади спостерігалась мінлива хмарність. Температура повітря коливалась в межах від +7,0 ºС до +25,9 ºС. Кількість опадів склала 2-3 мм.

На водпостах Рені, Ізмаїл, Кілія і Вилкове української ділянки р. Дунай на кінець першої декади травня рівні води складали 114, 50, 13 та 3 см над „0” поста відповідно. За багаторічними даними у травні місяці найвищі рівні на водомірних постах Рені, Ізмаїл, Кілія і Вилкове складають 555, 396, 270 та 171 см, а найнижчі 111, 85, 43 та 39 см над „0” поста відповідно.
Фактичний рівень води р. Дунай на водпосту Рені протягом декади знаходився нижче середніх багаторічних показників.

На водпосту Вилкове р. Дунай протягом декади відмічалось незначне коливання фактичного рівня води, який є нижчим за середні багаторічні показники.