Новини

Примусове поповнення водосховища Катлабух

Починаючи з посушливого літа минулого року водосховище Катлабух постійно знаходиться на межі висихання. Кліматичні умови осені 2019 року і зими 2020 року не поліпшили ситуацію з водністю Катлабуху, а навпаки призвели до зменшення рівня води у водосховищі через відсутність опадів, високу температуру повітря і випаровування.
Катлабух є джерелом водозабезпечення 15000 мешканців Придунав’я (господарсько-побутові потреби, зрошення, тощо).
Враховуючи значну соціальну складову щодо забезпечення водними ресурсами мешканців, які проживають навколо Катлабуха, Держводагентство виділило понад 8 млн грн на поповнення водосховища дунайською водою шляхом підкачки насосною станцією Ізмаїльського УВГ.
Зазначимо, що самоплинне наповнення водосховища сьогодні неможливе у зв’язку з низьким рівнем води в Дунаї та значною замуленістю каналів, через які наповнюється Катлабух.
Завдяки фінансовій підтримці водокористувачів та місцевої влади Ізмаїльське управління водного господарства в короткі терміни провело всі профілактичні та наладочні роботи на насосній станції, яка почала закачку води з р.Дунай у водосховище Катлабух.

Вже з сьогоднішнього дня Катлабух поповнюється дунайською водою, а місцеві мешканці отримають такий дорогоцінний і життєво необхідний на сьогодні ресурс – воду!

Тільки спільними зусиллями державних органів влади, органів місцевого самоуправління, водокористувачів та водогосподарських структур вдалося запобігти екологічній кризі, внаслідок обміління Катлабуха, та забезпечити місцеве населення водними ресурсами і задоволення соціального запиту місцевого населення.

24 березня 2020 року, вперше за останні 20 років розпочато примусове поповнення водосховища Катлабух за допомогою Головної насосної станції Суворівської зрошувальної системи Ізмаїльського управління водного господарства.