Новини

Прес-конференція з нагоди Всесвітнього дня води

20 березня 2019 року в Басейновому управлінні водних ресурсів річок Причорномор’я та нижнього Дунаю відбулась прес-конференція з нагоди Всесвітнього дня води, який відзначається 22 березня.

Прес-конференцію проводили начальник БУВР Потоп В.І., заступник начальника БУВР Кічук І.Д., директор об’єднаної дирекції будівництва водогосподарських систем Бузіян Г.Д. та проректор Одеського екологічного університету Тучковенко Ю.С.

Потоп Василь Іванович розпочав прес-конференцію, розповівши про те, як переформатована структура водогосподарських організацій, розповів про початок роботи щодо складання основної мети реформи та які вимоги має Європейська рамкова директива, а саме розробка плану управління річковим басейном та інтегрований підхід для управління басейнами річок. Також начальник БУВР зупинився на ролі Басейнових рад щодо впровадження інтегровановаго управління водними ресурсами.

Проректором Одеського екологічного університету були висвітлені екологічні проблеми водних ресурсів Одещини.

Про забезпечення питною водою сільських населених пунктів півдня Одеської області, будівництво та перспективи розвитку групових водогонів доповів директор об’єднаної дирекції будівництва водогосподарських систем.

Тема меліоративного фонду області, як складного комплексу гідротехнічних споруд була озвучена Кічуком І.Д. Він розповів про проблеми поливних земель, яких налічується 226 тис. га, але полив здійснюється лише на 50 тис. га, так як внутрігосподарська мережа, яка збереглася з радянських часів була зруйнована при реформування сільського господарства України,а та що залишилася була передана в комунальну власність громад, котрі були не в змозі її підтримувати та оновлювати. Значно гальмує розширення площ поливу відсутність поливальних машин.

Додалися  проблеми і з початку  2019 року : перш за все, через новий порядок, прийнятий  НКРЕ для забезпечення електроенергією, що спричинило збільшення послуг: вартість зрошення, а саме 1 кубометру води  зросла  у 3,7 рази, насамперед, за рахунок відміни багатотарифного обліку.

Учасники прес-конференції відповіли на численні питання журналістів.