Басейнова Рада річок Причорномор’я

Перше засідання Басейнової ради річок Причорномор’я

15 травня 2019 року в приміщенні Одеського державного екологічного університету відбулося  перше засідання Басейнової ради річок Причорномор’я.

Обговорювалися питання щодо створення робочих груп, розробки каталогу водного фонду басейна, визначення першочергових природоохоронних заходів екологічного оздоровлення річок, виконання робіт щодо визначення масивів поверхневих вод басейну річок Причорномор’я та  підготовка звернення Басейнової ради до голів обласних державних адміністрацій щодо сприяння їх фінансування з природоохоронних фондів.

Вирішили створити наступні робочі групи:з управління водними ресурсами лиманів, до яких впадають річки басейну Причорномор’я; з імплементації положень Водної рамкової директиви ЄС у сфері управління водними ресурсами та якістю води в басейні річок Причорномор’я; з міжнародного транскордонного співробітництва; з фінансових питань реалізації водоохоронних заходів в басейні річок.

Про виконання роботи щодо створення каталогу водного фонду басейна річок Причорномор’я повідомив виконавчий  секретарБасейнової ради Кічук Іван Дмитрович. З презентацією виступив начальник відділу ВП”Причорноморський центр водних ресурсів та ґрунтів ” Кушнір Сергій Анатолійович . Вирішили продовжити роботу по створенню каталогу та погодити з об’єднаними територіальними громадами.

Про визначення першочергових природоохоронних заходів екологічного оздоровлення  річок Причорномор’я та виконані роботи щодо обстеження водних об’єктів доповіла начальник відокремленого підрозділу ”Причорноморський центр водних ресурсів та ґрунтів ” Кугут Антоніна Андріївна

Провідний інженер технічного відділу БУВР річок Причорномор’я та нижнього Дунаю Чижик Олег Анатолійович виступив з  пропозиціями щодо подальших дій з екологічного оздоровлення річок басейну. Вирішили звернутися до Держводагентства щодо включення цих робіт до плану наукових досліджень і науково-технічних розробок.

Начальник відділу ВП”Причорноморський центр водних ресурсів та ґрунтів ” Кушнір Сергій Анатолійович повідомив про проведення робіт щодо визначення масивів поверхневих вод (МПВ) басейну річок Причорномор’я.

Вирішили розробити проект роботи з продовження визначення МПВ на території басейну річок Причорномор’я. Підготувати звернення від Басейнової ради річок Причорномор’я до Держводагентства щодо створення та розміщення сучасної лабораторії в Одеській області, яка буде здатна виконувати аналізи за 45 + показниками згідно вимог ВРД.

Голова Басейнової ради Степаненко Сергій Миколайович повідомив про важливість участі у відродженні водних ресурсів басейну органів місцевого самоврядування, громадськості. Вирішили затвердити звернення від членів Басейнової ради до голів обласних державних адміністрацій Одеської, Миколаївської та Херсонської областей.

 Наступне засідання басейнової ради річок Причорномор’я  заплановано провести у ІІ півріччі 2019 року.

Все це знайшло відображення в протоколі засідання.